2021 en 2022 Publiek in de Sint Maartenskerk

Tentoonstelling #5 ‘Geef me ruimte’

Charlotte Hegeman noemt zichzelf eerder ‘een bouwer van tekeningen’ dan ‘kunstenaar’. Haar affiniteit met architectuur en fascinatie voor ruimte zijn kenmerkend voor haar artistieke werk. De overweldigende ruimte van de Sint- Maartenskerk is dan ook de perfecte omgeving voor haar tentoonstelling ‘Geef me ruimte’.

Opgeleid als leraar handvaardigheid, tekenen en als autonoom beeldhouwer combineert Hegeman haar baan als manager in de culturele sector met het maken van kunst. Daarbij is ze meer geïnteresseerd in het proces van het maken van kunst dan in het eindproduct. Soms biedt het langer doorwerken aan een werk, om het af te maken, geen meerwaarde, vindt ze, en begint ze gewoon aan een nieuwe.

Het werk van Charlotte Hegeman kenmerkt zich door een wisselwerking tussen beeldhouwen en tekenen. Het tekenen en schilderen op papier heeft haar voorkeur boven linnen of ander materiaal. Papier is sneller en directer en geeft haar de mogelijkheid om aan een werk te bouwen. Als ze ruimte tekort komt, plakt ze er gewoon een stuk papier aan vast en gaat ze daar weer verder.

‘Geef me ruimte’is de toepasselijke naam die Hegeman aan haar expositie in de Sint- Maartenskerk meegeeft. Het is haar motto in werk en leven. Het is tevens de reden om te komen exposeren in de kerk. Want sommige van haar tekeningen van interieurs van monumentale gebouwen als kerken en moskeeën vormen een verlengstuk van de monumentale ruimte van de Maartenskerk.

De inspiratie voor die interieurs deed Charlotte Hegeman op haar vele reizen op. Met name de bouwcultuur in het Nabije Oosten heeft haar voorliefde. In Iran heeft ze zelfs haar hart verloren. Niet het Iran van de ayatollahs, maar de verfijnde cultuur van het oude, voor-islamitische Perzië.

Ook de ruimte van het Nederlandse polderlandschap inspireert haar. De open, groene vlakte door sloten opgedeeld met vaak ‘bouwvallige’ houten hekken die als zwarte tekens in het landschap staan. Kalligrafie van de ruimte, haar thema, dat ook terugkeert in 3D-constructies op deze tentoonstelling.

‘Geef me ruimte’ is van 3 t/m 31 oktober te bezoeken.

Impressie ‘Geef me ruimte’

Impressie ‘Geef me ruimte’

www.charlottehegeman.nl


Tentoonstelling #4 ‘Listen / Silent’

De eerste keer dat ik in de Sint Maartenskerk kwam, was ik overrompeld door de grootsheid en de galm die bij elk geluid de hele ruimte vult. Tegelijkertijd dwingt deze plek, zo gonzend van geluid. een zekere stilte af. Stilte uit respect, stilte voor bezinning, stilte om te bidden, stilte om te luisteren.

Als geluidskunstenaar en componist is geluid mijn materiaal. Voor mijn composities en audioverhalen laat ik me inspireren door geluiden uit mijn omgeving. Geluiden uit de natuur of stad. Een ratelend tandwiel, een vallend glas, een knisperend blad. Ik neem de geluiden op om ze vervolgens te bewerken. Door de geluiden te vertragen en te versnellen, te knippen en te plakken, om te keren en te combineren, ontstaan er nieuwe klanken. Door goed te luisteren naar geluiden onderzoek ik de muzikaliteit en verhalen die in deze geluiden schuilen.

Hier in de Sint Maartenskerk zette ik een stap terug. Ik luisterde naar de geluiden en nam de weerkaatsing van geluiden in mij op. Ik verken de akoestische horizon, door naar het verst mogelijke geluid dat je kan horen te luisteren. Ik ging op zoek naar de tussenruimte, de stilte tussen de geluiden in. Door te luisteren naar de plek waar je bent ervaar je de ruimte anders. Door goed te luisteren hoor je nieuwe dingen, maar kijk je ook anders. Het maakt je bewust van de verhouding tussen jouw aanwezigheid en de plek waar je bent. Jij bent onderdeel van deze omgeving en de omgeving beinvloed jou.

LISTEN / SILENT is een uitnodiging om te gaan luisteren naar de Sint Maartenskerk. Het is een verkenning van de geluiden die er zijn, de geluiden die wij maken en de schijnbare stilte.

‘Wherever we are, what we hear is mostly noise. When we ignore it, it disturbs us. When we listen to it, we find it fascinating’. John Cage

Aan de hand van de publicatie LISTEN / SILENT neem ik je mee. Pak jouw wandelgids in de kerk en begin met wandelen, stil staan en luisteren.

De wandeling is verdeeld in 10 stappen. De richting en het tempo bepaal jezelf.

De ervaring van geluid is voor iedereen anders. Voor niemand zal deze wandeling hetzelfde zijn. Ik wil je vragen om na afloop van de wandeling op te schrijven wat je hebt gehoord. Om in woorden te vangen wat hier klonk en hoe we die geluiden ervaren. Je mag deze herinnering aan de wandeling ophangen aan de wand in de tentoonstellingsruimte.

Marieke van de Ven

LISTEN / SILENT is van 3 t/m 26 september te bezoeken.


Algemene informatie over de tentoonstellingen en het pilot project:

In 2021 en 2022 organiseert PUBLIEK een reeks van tien tentoonstellingen op het gebied van hedendaagse kunst in de Sint Maartenskerk te Zaltbommel.

Vier van de tien tentoonstellingen worden ingevuld door de gemeentes Maasdriel en Zaltbommel. Er wordt een mix gepresenteerd van zeer uitlopende kunstdisciplines in een reeks van thematische groepsexposities tot solotentoonstellingen.

De kunst wordt getoond in een ‘nomadische’, flexibele ruimte die op zichzelf staat en tegelijk een open relatie met het omringende kerkgebouw aangaat. Op die manier onderzoekt de getoonde kunst de relatie met haar omgeving, die de eeuwen en het heden omspant.

De tentoonstellingen worden begeleid met randprogramma’s, bijvoorbeeld door een debat of een happening.

De reeks van tien tentoonstellingen is een pilotproject waarin kunstorganisatie PUBLIEK met het oog op de periode na 2022 meerdere vragen onderzoekt:

* Worden met het aanbod meerdere doelgroepen bereikt?

* Welk publiek komt op welk aanbod af?

* Kunnen we een jongere generatie bereiken en geïnteresseerd krijgen?

* Hoe kan de samenwerkingen met scholen dit bevorderen?

* Welke media-inzet werkt het best voor informatie en promotie?

* Hoe kunnen de tentoonstellingen en de Maartenskerk elkaar versterken?

* Hoe kunnen we de samenwerking met culturele organisaties en andere partijen bevorderen?

* Hoe kan een meer gezekerde financiering in samenwerking met overheid, bedrijfsleven, fondsen en particulieren tot stand worden gebracht?

* Hoe dragen de tentoonstellingen en het randprogramma bij aan een levendig kunstklimaat en aan leefbaarheid, economie, educatie en gezondheid in de Bommelerwaard?

* Is er in de Bommelerwaard behoefte aan een permanente tentoonstellingsruimte voor hedendaagse kunst?

PUBLIEK dankt de sponsoren:

Gemeentes Maasdriel en Zaltbommel, Van Voorden Stichting, Stichting Jan Nieuwenhuijzen en particuliere weldoeners.

Tentoonstelling #3 ‘De Mens als Maker’

In de tentoonstelling ‘De Mens als Maker’ worden de grenzen en overgangen verkend tussen ambacht, vakmanschap en kunst.

Zeven kunstenaars tonen er werk vanuit hun eigen kunstdiscipline: Maria van Gerwen beeldhouwkunst, Anneke Klein weefkunst, Diana Monkhorst fotografie, Jos Scholtes 3D-print, Annita Smit papierkunst en Jeroen Stijlaart schilderkunst.

Wat is het verschil tussen ambacht, vakmanschap en kunst? Ambacht is handwerk dat aangeleerd moet worden. Vakmanschap is grondige beheersing van een vak. Ambacht is misschien wel vakmanschap, maar vakmanschap is niet altijd ambacht. Voor kunst geldt hetzelfde: zonder vakmanschap geen kunst, maar vakmanschap levert niet zonder meer kunst op.

Tentoonstelling #2 ‘Artistiek Hugo de Groot

Een belangrijk element van het Hugo de Groot jaar is om aandacht te vragen voor de actuele betekenis van zijn erfenis. De expositie ‘Artistiek Hugo de Groot sluit hierop aan. Begin dit jaar riep de Gemeente Zaltbommel in samenwerking met Kunst in de Gemeente, kunstenaars op om hun werk in te sturen. In de tentoonstelling zie je verschillende ontwerpen waarbij kunstenaars zich artistiek en persoonlijk lieten inspireren door het gedachtegoed van Hugo de Groot. Kunstenaars konden zich inschrijven na een publieke uitnodiging door de Gemeente Zaltbommel. Er melde zich zes kunstenaars, ze zijn woonachtig in de gemeente of hebben een binding met de gemeente. In samenwerking met PUBLIEK, die de tentoonstelling in de Sint Maartenskerk vorm geeft. Tijdens de tentoonstelling die loopt van 3 juli t/m 25 juli kan het publiek een stem uitbrengen via de getoonde QR code of via de website van kunst in de gemeente. (www.kunstindegemeente.nl) dit leidt tot een top 3, waaruit een deskundige jury een ontwerp selecteert. Vervolgens krijgt de winnaar 4000 euro om het werk te realiseren. In het vierde kwartaal van 2021 wordt het werk geplaatst op een buitenplek bij Brasserie de Buurman in Poederoijen. Het kunstwerk blijft een jaar staan.

—————————————————————————————-

Tentoonstelling #1 ‘Typisch Maasdriel

Opening vrijdag 11 juni, voor genodigde i.v.m de Corona maatregelen.

Maasdriel is trots op haar kunstenaars! In juni laten we inwoners bezoekers van de Bommelerwaard met hen en hun werk kennismaken.

In de tentoonstelling maakt u kennis met werk van tien Maasdrielse kunstenaars die deel nemen aan de kunstverkiezing Typisch Maasdriel. Van 1 november t/m 31 december 2020 riep de gemeente Maasdriel, in samenwerking met Stichting Kunst in de Gemeente, kunstenaars op om hun werk in te sturen. Uit 30 inzendingen zijn 10 kunstwerken geselecteerd. Deze selectie exposeren we van 11 t/m 27 juni 2021 in de Sint Maartenskerk.

Tijdens de opening op 11 juni wordt het winnende kunstwerk bekend gemaakt. Na de tentoonstelling in de Sint Maartenskerk zal het werk een jaar lang tentoongesteld worden in de hal van het gemeentehuis van Maasdriel.

Deelnemende kunstenaars: Ad de Rouw, Anny Klip- van den Anker, Bertus van de Leeuw (www.bertusdeleeuw.nl), Jan van Hekezen (www.janvanhekezen.nl), Diny Hooijmans, Ellen Holleman (www.ellenholleman.nl), Joris Baudoin (www.jorisbeton.nl), Loes van Glabbeek, Rob Reis, Truus Brands (www.truusbrands.nl).

Activiteiten met de kunstenaars: Doe mee met de kunstactiviteiten en maak nader kennis met de kunstenaars.

Zaterdag 21 augustus van 13 tot 16:30, workshop landschap schilderen. Leer (nog beter) landschap schilderen, onder begeleiding van kunstschilder en docent Jan van Hekezen. Aanmelden kan tot 27 juni via janvanhekezenartwork@gmail.com. I.v.m de huidige corona maatregelen is er plek voor een beperkt aantal mensen, vol=vol. Deelname is gratis. Locatie: Molenstraat 13a Hurwenen.

11 juni – 10 juli: Fotowedstrijd ‘Typisch Kiekje’. Bertus de Leeuw is fotograaf en daagt kinderen van 6 t/m 12 jaar uit om iets wat ze leuk, mooi of interessant vinden in Maasdriel. Zij kunnen tussen 11 en 25 juni die mooiste foto plaatsen op www.mooistefotokids.nl. Tussen 11 juni en 10 juli kan het publiek stemmen op hun favorieten foto. De zes kinderen met de meeste publieksstemmen krijgen deze zomer een leuke workshop fotograferen. Na de workshop worden de zes deelnemers nogmaals gevraagd om de technieken die zei hebben geleerd in praktijk te brengen. Uit de ingestuurde foto’s kiest een vakjury drie winnende foto’s. De drie winnende foto’s worden in september tentoongesteld. Na de tentoonstelling krijgen de jonge fotografen de uitgeprinte foto mee naar huis. Op www.mooistefotokids.nl vind je steeds de laatste informatie van de verkiezing en workshop.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Overzicht-publiek-TM-1024x768.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Expo-overzicht-1024x768.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Kunstenaar-TM-1024x768.jpg——————————————————————————————————–